Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kralupy nad Vltavou v televizním seriálu Okres na severu

 

Okres na severu - pohled na KaučukV roce 1981 byl na televizní obrazovky uveden seriál Jaroslava Dietla „Okres na severu“, který byl natočen jako příspěvek k právě probíhajícím volbám do tehdejších zastupitelských orgánů a zároveň k 60. výročí založení KSČ. Odehrává se ve fiktivním městě Brod, které leží kdesi v severních Čechách. Přesná lokalizace města není uvedena  a ani není pro děj podstatná. Brod má v představě tvůrce seriálu důležité atributy severočeských měst: panelová sídliště, doly a chemickou továrnu, která je pro děj seriálu stěžejní.
 
Seriál je herecky nabitý – Moučka (hraje hlavní postavu vedoucího tajemníka okresního výboru KSČ Pláteníka), Bek,   Haničinec, Ráž, Prachař, Oliva, Švorcová,   Švormová, Řanda, Musil, Bláha a mnozí další. Jejich herecké výkony  jsou považovány za velmi dobré i přesto, že je seriál poznamenán dobovou ideologií.
 Okres na severu - Mostní ulice
Děj se odehrává převážně kolem havárie v místní chemičce, většina scén je v kancelářích,
na schůzích, popř. v bytě, škole apod.  Exteriérů v seriálu není příliš mnoho. Část jich byla natočena v Kralupech nad Vltavou -  Lobečku. V seriálu je možné vidět například podnik Kaučuk (bohužel pouze zvenku) a jeho kancelářskou budovu, automobil s delegací projíždějící Mostní ulici, nebo panelové domy v Krakovské ulici. Sídlo okresního výboru KSČ v Brodě představuje dnešní ubytovna Viktor.
 
Tento seriál již nebyl (jako jeden z mála "předlistopadových") po roce 1989 vysílán.